Tett på Rune Brodahl

Foto: Lars Bryngelsson

Nordisk Brassensemble er et førsteklasses ensemble sammensatt av ledende messingblåsere fra noen av de beste orkestrene i Skandinavia. Ensemblet er et resultat av medlemmenes ønske om å spille kammermusikk på høyt nivå, og ivareta de nordiske messingblåsertradisjonene. Rune Brodahl har vært fast medlem fra oppstarten, og minnes tilbake til en spennende tid.

Vi vet egentlig ikke om vi har 30 års jubileum i år eller i fjor. Vi møttes i Arvika i romjula med et mål om å spille kammermusikk sammen, og om det var i 92/93 eller 93/94 er vi fortsatt uenige om. Vi var i starten av 20 årene og ingen av oss hadde da fast jobb. Flesteparten av medlemmene har vært med i over 20 år og på de fleste av prosjektene vi har gjort. Jeg har misset to av prosjektene vi har gjort, Hans Petter Stangnes på trompet har vært med på absolutt alle, forteller Rune.

Det er uansett hevet over en hver tvil at oppstarten for rundt 30 år siden viste seg å være starten på et prosjekt som har vært av stor betydning både for de enkelte musikerne, men også for ensembleformen som helhet. 

Det er klart det har gitt ringvirkninger for oss alle på alle måter. Ensemblet har formet oss til de ensemble-, seksjons og enkeltmusikerne vi er i dag. Den nordiske messingtradisjonen står generelt veldig sterkt, og det å ha et ensemble i Norden på et så høyt nivå bidrar til å opprettholde og høyne nivået i tillegg til at det bidrar til nyskrevet musikk. Det har også vært med på å utvikle hva det er mulig å få til som messingensemble, og mye musikk har blitt skrevet og arrangert spesifikt til Nordisk Brassensemble, forteller Rune entusiastisk.

Det som virkelig kjennetegner et vitalt ensemble er at det er i konstant utvikling. Hvor tenker Rune at veien videre går?

Vi har tenkt mye på dette. De som har vært med lengst siden starten midt på 90-tallet er jo nå midt i 50-åra, så det å få inn flere unge er og blir viktig for ensemblet. Musikere vi tar inn kan ha en helt annen bakgrunn og tilfører mange fantastiske ting musikalsk og klanglig som påvirker oss i en utrolig positiv retning som ensemble. Til tider får vi nye musikere innom som spiller fletta av oss! Vi har som mål å legge lista så høyt som mulig for å hele tiden utfordre oss selv, og da blir det en vinn-vinn situasjon både for oss og de unge.

Det er forøvrig ingen tvil om at Rune Brodahl er en travel mann, ved siden av sin jobb som solohornist i Den Norske Opera og Ballett, er han lærer ved Barratt Due Musikkinstitutt og en aktiv ensemblemusiker. Er dette noe som alltid har vært der eller kommet i senere tid?

Det kommer fra pappa det her, han var foregangsmann i Rogaland. Han jobbet på alt av sommerkurs og var med å starte en av de første musikklinjene her i landet. Vi har med oss fra ham at det å spille og undervise på mange måter er to side av samme sak. Han har alltid undervist, spilt og dirigert. Jeg har undervist på Barratt Due i snart 5 år og jeg har undervist siden jeg har vært 16 år. Det å sette ord på hva det er jeg holder på med fra tidlig alder har formet meg i alt jeg gjør, og å bidra med min erfaring fra så mange felt er viktig for meg. Jeg håper jeg dermed kan hjelpe andre til å finne sin vei videre. Pappa var klassisk gitarist og trompetist, og som trompetist hadde han en fot i flere sjangre. Det er vel litt av grunnen til at min bror Frank endte opp som jazztrompeter, samtidig som han har en klassisk trompeteksamen fra Østlandets musikkonservatorium, forteller Rune. Frank Brodahl spiller konserten “A Frank Zappa Tribute” med Det Norske Blåseensemble fredag 10. November kl 21.30. En konsert det helt klart er verdt å få med seg.

Foto: Privat, F.V Rune Brodahl, Frank Brodahl

NBE har vært en møteplass for alle på tvers av landegrenser. Nordic Wind Festival er et nordisk musikerinitiativ for å skape inspirasjon på tvers av ensembler og miljøer, så det er mange fellesnevnere. Hva betyr sånne møteplasser for blåsere?

Når noen er nysgjerrige og vil ta lærdom av hverandre på tvers så er det viktig å møtes. Det å være ydmyk nok til å ta lærdom av andre man ikke spiller med til daglig betyr mer enn vi kanskje forstår. Vi får en aha-opplevelse hver gang vi møtes. Vi som sitter i klassiske store ensembler har kanskje lett for å holde oss til det trygge og ikke stikke oss ut. Jeg har fått lov å jobbe i operahus i tre nordiske land; Norge, Sverige og Finland. Det gjør at man får en oversikt over repertoar og forskjellige spillemåter. Dette er egentlig selve bildet på hvorfor Nordic Wind Festival er så viktig. Det å møtes på tvers av orkester/blåseensemble og landegrenser betyr så mye for å utvikle oss alle som musikere og den nordiske blåsertradisjonen, understreker Rune.

Hvilke tips har Rune til studenter som både skal delta og lytte på festivalen? 

Hør på alt, alt er unikt på sin måte. Det er et variert program med forskjellige ensembler. Hvert enkelt ensemble har noe unikt å tilby, særlig de unge. Test deg selv i forskjellig settinger. Vær modig! Trenere i forskjellige idretter på toppnivå motiverer sine unge til å trene variert og allsidig. Det burde vi også gjøre i større grad!

Hør Nordic Brass Ensemble på Sentralen lørdag 11. november kl 21.30. Billetter finner du HER

Previous
Previous

Tett på: Swans reflecting Elephants

Next
Next

Tett på: Jonas Bylund