Tett på: Swans reflecting Elephants
På årets Nordic Wind Festival får publikum muligheten til å få med seg en begivenhet av de helt sjeldne. Marcus Paus har komponert to kvintetter som skal fremføres av messingkvintetten Majorstuen Brass og blåsekvintetten Vindtro, men det er en helt spesiell vri med komposisjonene som gjør dette til to verk av de helt sjeldne.
Det jeg har gjort er å skrive to kvintetter som er selvstendige komposisjoner, men de er skrevet slik at de også kan fremføres samtidig som en dobbeltkvintett, forteller Marcus Paus. Ideen kom for flere år siden, men dette viste seg å være den perfekte anledningen.
Da jeg fremdeles var en meget ung komponist hørte jeg om to strykekvartetter som Milhaud hadde skrevet, som også kunne fremføres samtidig som en oktett. Dette var i en analog tid før nettets utbredelse, så jeg hadde ingen mulighet til å få hørt eller lest det, det var ideen som fascinerte meg. Flere år senere fikk jeg anledning til å faktisk høre verket, men jeg må nok medgå at musikken var mye dårligere enn ideen. Så litt av motivasjonen min for dette har altså vært å se om jeg kunne skrive musikk som også låter fint, ler Marcus.
Som et utgangspunkt for komposisjonene har Marcus brukt et berømt maleri av surrealisten Salvador Dali, nemlig «Swans reflecting Elephants». I maleriet speiles tre svaner i et vannspeil, og i refleksjonen ser man da tre elefanter.
Det var viktig for meg at hvert verk skulle få ha sin egen tydelige identitet. Et sted for meg å starte var å se på de iboende karakterene til de to ensembletypene, og da ble dette maleriet et naturlig sted for meg å starte. Denne måten å speile et bilde har en analogi i musikk, der man kan ha et tema, og alt ettersom synsvinkel og omgivelser så vil temaet skifte fullstendig karakter, forteller Marcus. En del av løsningen var å skrive et dedikert tema som kunne fungere som et motto, tåle å bli snudd i alle tenkelige retninger og samtidig beholde sin gjenkjennelige egenart.
Jeg tok faktisk selve navnet Dali, og ved en kombinasjon av notenavn og Solfege lot det seg ganske enkelt gjøre om til et ganske ikonisk musikalsk motto, forteller Marcus om temaet som gjennomsyrer komposisjonene.
Det er ingen overdrivelse å si at et slikt ambisiøst prosjekt byr på mange utfordringer underveis i komposisjonsprosessen. Det har også vært en av gledene ved å skrive verket, en er virkelig nødt til å gjøre et dypdykk i ensemblene.
Jeg synes det er både spennende og utfordrende å skrive for to så ulike ensembletyper, der man både opererer med et veldig homogent ensemble og et heterogent ensemble. Å skrive for treblåsere er noe av det vanskeligste man gjør, det er av sakens natur ganske forskjellige farger som gjerne går helt ulike veier. Det er samtidig en gave, fordi du får veldig tydelige individer. Messingkvintett er derimot et betydelig mer homogent ensemble med veldig samlet klang, og mye litteratur bærer også preg av dette. I sum er mange steder i dobbeltkvintetten ganske orkestrale, jeg liker godt tanken på at få instrumenter kan låte som langt flere, forteller Marcus. En åpenlys utfordring som må løses i et slikt kompositorisk puslespill er at en må hele tiden sørge for å gi rom til nye konstellasjoner, det er avgjørende å ikke falle for fristelsen til å legge til instrumenter selv om det kan føles nakent i kvintettversjonen. Samtidig åpner det opp for spennende tolkningsmuligheter, hva skjer når det som er en solo i ett verk blir en duett i den andre versjonen? Og hvordan påvirkes det musikalske foredraget når det som er en melodi i en komposisjon blir akkompagnement i den andre komposisjonen?
Noe av det jeg gleder meg mest til er å høre hva det vil gjøre med foredraget og tolkningen til ensemblene. Kontekst er avgjørende, og i det du rammer inn musikk på en annen måte, så blir det vi føler og hører forskjøvet. Noe som kan oppfattes som øde og ensomt i en setting, skifter helt karakter og innhold om man endrer innpakningen. Alt du trodde du visste er annerledes. Jeg håper både utøvere og publikum vil få en opplevelse av dette, og at summen av verkene vil føles som en apoteose.